Spelen met de techniek van de 21e eeuw

Arduino:  het logische vervolg op Meccano, Lego en elektrische treintjes

Arduino
Arduino is een open source experimenteerplatform voor programmeerbare elektronica, vooral bedoeld om het leren programmeren van microcontrollers laagdrempelig en aantrekkelijk te maken. Samen met de vele electronica­componenten maakt het van microcontrollers een fantastisch technisch en educatief speelgoed, waarmee naar hartelust geëxperimenteerd en geknutseld kan worden. Kortom, een uitdagende, leuke en vooral creatieve en leerzame bezigheid, zowel voor jong en oud, als voor jongens en meisjes.

Toekomstwijs zo’n digitale hobby, denk je?
In het nieuwe digitale tijdperk gebruiken we wel op grote schaal voorgeprogrammeerde elektronica (smartphones, tablets, game consoles, etc.), maar lukt het maar weinigen van ons deze electronica ook met eigen programmacode en zelf bedachte oplossingen te laten functioneren. Ook niet zo nodig, denk je misschien.

Maar deze schijn bedriegt!!

Taalvaardigheid in Nederlands en Engels zijn vandaag de dag belangrijke basisvaardigheden voor loopbaansucces. Maar een computertaal als nieuwe taalvaardigheid komt daar snel bij, roept men in brede kring. Voor de nodige beroepen wordt het waarschijnlijk een essentiële vaardigheid, die nog veel te weinig mensen bezitten. Het wel of niet kunnen coderen gaat daarom de beroepsmogelijkheden voor velen positief of negatief beïnvloeden. En gaat de maatschappelijke kloof tussen arm en rijk vergroten, zo is de waarschuwing. Neelie Smit-Kroes schreeuwt niet voor niets al een tijdje van de daken: “Niet kunnen coderen wordt het nieuwe analfabetisme!” En Obama deed eerder al een dringende oproep tot STEAM-educatie, wat staat voor Science, Technology, Engineering, Art en Math, en dat in onderlinge samenhang en praktisch toegepast.

Programmeerbare elektronica is aan zijn opmars bezig om het nieuwe technische speelgoed van de 21e eeuw te worden. Doel: spelen, experimenteren, creëren en al doende leren! De nieuwe experimenteerplatformen vliegen je om de oren. Arduino en Raspberry-pi lijken de twee belangrijkste.

Met dit speelgoed kunnen jonge kinderen creatief aan de gang en er spelenderwijs achterkomen of dit hun passie en talent raakt. Voor ouderen kan het nieuwe wegen openen, of brengt het een nieuwe hobby. En senioren blijven ermee bij de tijd en houden vooral hun geest fris, fit, scherp en flexibel.

Kortom, een futuristische, uitdagende en creatieve bezigheid voor jong en oud, voor jongens en meiden, voor hobby, studie of werk.

Een slimme pief regisseert z’n eigen toekomstperspectief!

Toepassingsgebieden Arduino:
Educatie, domotica, mechatronica, robotisering, bewaking & signalering, interactieve kunst.

Deze winter biedt ‘Business in Open’ workshops aan om in vogelvlucht het Arduino-landschap te verkennen!

We doen dit met leeftijdgerichte ééndaagse workshops, onder leiding van een gepokt en gemazelde IT-docent.

En hoe doen we dit?
Gewoon, door onder leiding in kleine groepjes er gestructureerd mee te gaan spelen en stiekem de competitie en moeilijkheidsgraad beetje bij beetje op te voeren!
Samenwerken en gezelligheid wordt hierbij het toverwoord.

Bij voldoende belangstelling organiseren we in de zomermaanden (weekends) tweedaagsen, waarbij je eventueel in je tent kunt blijven overnachten.

Al deze activiteiten vinden plaats op de Annahoeve van landgoed Wallsteijn, gelegen bij Zundert (onder Breda). Om een indruk van onze accommodatie te krijgen kun je even verder gluren op de Wallsteijn-website.

Deelnamekosten:
135 euro excl. BTW, incl. lunch + koffie/thee, en incl. gebruik van materiaal en gereedschap.

Nodig:
Gezond verstand, creativiteitszin, basisvaardigheid in computergebruik, een laptop met wifi en  voorgeïnstalleerde Arduino-software (thuiswerk), geheugenstick.

Arduino’s, breadboards, electronica-componenten en andere benodigdheden verzorgen wij.
Een Arduino-basisset kan eventueel tegen gereduceerde prijs mee naar huis worden genomen.

Speciale ouder-kind workshops bij voldoende belangstelling. Voor ouderen en senioren kan de workshop worden opgesplitst over twee avonden in de week.

Interesse:
Stuur een mailtje naar info@wallsteijn.nl.
Wij laten meestal dezelfde dag nog iets horen.